Mobisun mobiele zonnepanelen in Se’Balam Guatemala

Mobisun in Se’Balam om draagbare zonnepanelen en powerbanks te overhandigen aan 21 families.


Vandaag maandag 6-2 verwachten 21 families ons in Se’Balam omdat ze gespaard hebben voor een Mobisun en wij deze vanuit Nederland hebben meegenomen. Een zonnepaneel met powerbank waarop ze een lamp kunnen aansluiten  en hun telefoon dmv een usb kabel kunnen opladen. Voor hen een lifechanging experience.

We ontbijten op ons vertrouwde plekje, wel zo handig want de weg naar boven is vlak bij onze ontbijtplek in La Tinta. Dit keer zijn ook Mario Rolando en Samuel van de partij bij het ontbijt. Ik kies voor de Heerlijke panqueques met fruit en honing. Mmmmmm. We kunnen er weer tegenaan.

Het is een hobbelige weg naar boven vol kuilen, grote stenen en soms moddergeulen. Maar ook prachtige vergezichten op de omringende bergen en af en toe keek ik vanuit mijn raampje een diepte in. We konden zo mee doen aan het programma: de gevaarlijkste wegen ter wereld. Zeker als we af en toe een tegenligger tegenkomen; een met Maya’s volgeladen truck wat hier dient als openbaar vervoer.

Mobisun in Se'Balam

We naderen Se’balam na een goede 40 minuten en het ontvangstcomite staat al klaar. Een aantal dorpelingen helpt de 4wd die het erg moeilijk heeft en dreigt weg te glijden terwijl wij achter in de bak staan en ons staande proberen te houden. Pff wel een klus en  zeker nu de zon zich laat zien en de temperaturen snel stijgen. Steeds meer mensen vergezellen ons en …ja hoor…opnieuw een heel ontvangstcomite, met vlaggen, trommels en tientallen mannen, vrouwen en kinderen die ons met ballonnen welkom heten.

Dit wordt dus feestdag nummer drie, is ons inmiddels wel duidelijk, terwijl we eigenlijk alleen maar naar dit dorp wilden om de Mobisuns uit te reiken. Uiteindelijk bereiken we, via diepe uitgesleten modderige bandensporen het dorp. Wauw, wat een ontvangst hier weer. Voor ons is een beetje wankel podium gemaakt met een groot zeildoek voor de nodige schaduw. Het programma kan beginnen. Achter ons een spandoek met daarop de tekst: welkom bij de derde verjaardag van het waterproject. Drie jaar geleden waren we hier op Valentijnsdag voor de inauguratie. Se’balam is mijn favoriete dorp. De ligging en de weg er naar toe is prachtig en de mensen zijn er zeer eensgezind. Bij de formele activiteiten werden zoals gebruikelijk de beide volksliederen gespeeld. Jan kent het Guatemalteekse volkslied nu bijna uit zijn hoofd. Wat wel irritant was dat hij met zijn voeten op de maat meetikte en daardoor ons hele podium meedeinde.

Mobisun in Se'Balam

Na verder weer woorden van welkom, een kort woord van mijzelf en van Ana komen we op het punt waarvoor we hier zijn: de uitreiking van de Mobisuns. 21 families hebben aangegeven dat ze graag 250q betalen voor de zonnepanelen. Don Juan Tzub heeft al een aantal maanden een paneel in huis en hij zegt dat zijn leven erdoor is veranderd. Hierdoor zijn de mensen al enigszins bekend met dit fenomeen. Voor hen is 250q (ca. 27€) veel geld, maar de kosten zijn in ca. een half jaar terugverdiend. Mobisun sponsort ons, omdat we slechts de kostprijs hoeven te betalen. De Mobisuns met lampen en accu’s worden op de tafel uitgestald en een voor een noem ik de namen van de mensen die er een besteld hebben. Ana en Wieke nemen het geld in ontvangst en Pieter en Jan delen de mobisuns uit. Het loopt best wel gesmeerd. 2 mensen zagen er toch van af maar er kwamen al gauw andere geinteresseerden. Zo deelden we er 21 uit. Ana gaf aan dat als er meer mensen een wilden zij dit konden opgeven bij Mario Rolando, echter onder voorbehoud van de mogelijkheid om ze te versturen( dat gaan we onderzoeken) al gauw had hij een lijst met 14 namen.

Jan legde even later uit hoe de aansluiting op de accu werkte en vandaag waren de goden  ons goed gezind, want de zon scheen volop. Hierna kregen we onze lunch; vele vrouwen waren al weer flink in de weer geweest om macaroni, rundvlees, komkommer en bonenprut te maken. Voor de kinderen hadden we kilo’s snoep bij ons ( ach voor deze ene keer). Ik liet de organisatie over aan Cesar, die is daar heel goed in, om te voorkomen dat ik met mijn uitdeelsnoep weer onder de voet gelopen zou worden. Hij kreeg het voor elkaar om de kleintjes in een rij te laten staan en iedereen wachtte keurig op zijn/haar beurt. Gelukkig hadden we genoeg. Op het laatste nippertje bijgekocht in La Tinta.

We namen weer afscheid; ons zwembad lokte. Ana stopte nog even bij een bank want ze had veel contant geld wat ze kwijt wilde. Intussen telden wij in de auto- met gesloten geblindeerde ramen, dus bloedheet al het geld wat we ontvangen hadden van de Mobisun mobiele zonnepanelen. Bij elkaar ruim 5.000q !  Roberto vond dat hij Wieke en mij moest begeleiden bij het oversteken van de weg naar de bank. Ana was net aan de beurt, dus konden we haar het getelde geld overhandigen en kon zij het met een gerust hart storten op de rekening van Adicay. Hierna snel door naar ons hotel in Teleman waarna we lekker een duik namen, een glaasje rum dronken en napraatten over deze dag. Vanavond gaan we ‘vreemd’ wat betreft het restaurant. Nadat we drie dagen voortreffelijk aten bij El Ceiba wagen we de gok voor een nieuw restaurant. Wordt vervolgd.

Geef een reactie