Mobile stroom in Guatemala: Interview met Don Juas Tos Chub

Adicay
Adicay is een hulporganisatie in Guatemala die zorgt voor betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Projecten die Adicay uitvoert zijn gebaseerd op het besparen van kosten om te sparen voor medicijnen en educatie. Er worden duurzame middelen gebruikt om hiervoor te zorgen. Ook de Mobisun mobiele zonnepanelen hebben een steentje bij kunnen dragen. Don Juan Tos Chub kreeg via Adicay in de persoon van César Caal (links) een dubbel Mobisun-paneel mee met 5W LED-lamp en 10A powerbank.

Don Juan Tos Chub
Maak kennis met Don Juan Tos Chub, bewoner van de arme gemeenschap Se’Balam in Guatemala. Als dorpshoofd is hij verantwoordelijk voor het innen van de maandelijkse bijdrage voor het onderhoud van het watersysteem in zijn gemeenschap. Omdat Don Juan hoog gewaardeerd is binnen zijn gemeenschap hebben we hem voorzien van een Mobisun zonnepaneel pakket. Don Juan zorgde ervoor dat het hele dorp kon meegenieten van de duurzame energie van de Mobisun zonnepanelen en powerbanks. Lees hier het interview met Don Juan Tos Chub nadat het dorp een maand de Mobisun gear heeft gebruikt.

Interview:

Wat was je ervaring?
Ons leven is veranderd door de verlichting. We besparen op de kosten brandstof en onze gezondheid is verbeterd omdat we geen petroleum verlichting meer nodig hebben. Dank u zeer voor het feit dat u aan onze familie heeft gedacht.

Waarom vind je de Mobisun fijn?
Het is heel gemakkelijk te gebruiken, laad op met de energie van de zon en is eenvoudig te transporteren naar waar het nodig is om het te gebruiken.

Heb je problemen gehad met de Mobisun en zo ja welke?
Geen problemen. Het is zeer leuk en gemakkelijk. Heel goed.

Waarom ben je zo tevreden over de Mobisun?
We hoeven in huis geen brandstof meer te gebruiken voor de verlichting. Het is heel bruikbaar want het verlicht voldoende. De kinderen maken hun huiswerk zolang zij willen. Voorheen moesten zij eerder stoppen om de volgende ochtend verder te kunnen gaan met hun huiswerk (als het weer licht wordt).

Hoeveel bespaar je op kaarsen of brandstof?
1 liter brandstof kost ons Q10.00 en daar doen we 15 dagen mee. Dus besparen we nu Q20.00 per maand. We gebruiken brandstof (petroleum) omdat het goedkoper is dan kaarsen.

Hoeveel bespaar je met het opladen van je telefoon?
Elke drie dagen was de batterij leeg en moest ik naar Santo Domingo Actela. Het bespaart mij Q30,00 per maand aan oplaadkosten. Bovendien besparen we tijd (minstens 3 uur totaal), omdat we niet meer naar Santo Domingo Actela hoeven te lopen.

Wat zijn de voordelen van de Mobisun?
We hebben nu licht in het hele huis. We kunnen nu activiteiten organiseren in de avonduren, wanneer we daar overdag geen tijd voor hebben. Dat is gemakkelijker. Het bespaart ons tijd en geld. Ook verbetert het onze gezondheid, omdat al we de rook en roetdamp van de petroleum niet inademen.

Bericht:
Hartelijk dank voor het geschenk. Dit helpt ons zeker, en ook andere families van gemeenschappen waar geen elektriciteit is, zoals Senahu en Alta Verapaz.

Hartelijk dank aan Ayuda Maya.
Juan Tos Chub

We zijn blij dat de Mobisun mobiele zonnepanelen, powerbanks en LED-lampen een verschil kunnen maken in het leven van arme mensen in dorpen waar elektriciteit schaars is. We zullen ons blijven inspannen om deze mensen te helpen met onze Mobisun draagbare zonnepanelen.

 

Geef een reactie